Hej och karibuni

Hej och karibuni

Bloggen är avslutad...

...men välkomnar ändå nya läsare. Mejla oss gärna eftersom vi inte ser ev nya kommentarer.

Flyttundret

KenyaPosted by Mattias 2009-07-02 22:29
Ytterligare en dag med packande. Jag hade en överenskommelse med vår hyresvärd att vi skulle få tillbaka depositionen på hans mottagning på Nairobi Hospital idag kl 13.
Hade kommit överens med Susan på Little Angels att hon skulle vara med eftersom LAN ska hyra lägenheten efter oss och att hon skulle höra hans idéer om ommålning och slipning.

Åkte dit med vår taxivän Sam och smsade Susan om var mottagningen låg. Susan hade glömt träffen men ringde hyresvärden. Jag satte mig att vänta i hans väntrum och fick beskedet av receptionisten att jag skulle få komma in när doktorn var klar med patienterna. Patienterna fortsatte komma och så småningom kom också Susan med sin femårige son.

När jag väntat i två timmar och en kvart fick vi komma in. Då hade doktorn ändrat sig och var inte alls intresserad av att betala tillbaka halva depositionen som vi kommit överens om igår. När han inspekterat lägenheten efter att möblerna flyttats ut kunde han tänka sig att betala det som eventuellt var kvar av depositionen. Jag bad honom skriva ner vad han ville att jag skulle göra eftersom jag noterat att han har en tydlig benägenhet att ändra sig ofta. Han ville inte göra det.

Susan visade sig ha agerat smart i kulisserna och frågade honom ifall han hade möjlighet att komma till vår lägenhet med pengarna vid femtiden om möblerna var ute vid den tiden. Hon hade kontaktat ägaren till möbeluthyrningsfirman som hade fyra killar och en lastbil i startgroparna! Doktorn gick med på en sådan uppgörelse och jag åkte med Sam hem i de långa bilköerna.

När vi kom hem var flyttgubbarna redan där liksom den utökade familjen Andersson och familjen Nilson! Samt vår kära Margret som flyttstädat hela dagen. Innan det ens gått en timme var lägenheten tömd och städad! Vi satte oss på gräsmattan och fikade gott fika som Anderssons tagit med.

Caretakern John kom istället för doktorn och inspekterade lägenheten och noterade lite smågrejer som sammanlagt troligen kostar max tretusen shilling att reparera. Dessutom hade vi gått med på att bekosta ommålning och golvslipning till viss del.
John ringde doktorn och informerade om felen och doktorn sa över telefon typ ojojoj - mycket fel, det kommer troligen kosta 55000 shilling. Men han lovade att det inom tio minuter skulle komma en man med pengarna, vilket det också gjorde!

Susan som också uppfattat att doktorn inte körde rent spel hade strax innan ringt mig och sagt att jag måste behålla nycklarna och ge dem till Muteru, eftersom vi betalat hyra till den 15 juli och LAN skulle ordna med reparationerna till en rimligare kostnad än doktorn verkade ha i åtanke.

När jag vägrade ge caretakern nyckeln blev det cirkus. Efter ett tag kom Muteru och jag gav honom nycklarna och han visade en heroisk sida när han lovade att LAN skulle betala tillbaka 25000 shilling till oss direkt och ta resterande ekonomiska mellanhavanden med doktorn. Caretakern John ringde doktorn och sa att vi vägrade ge tillbaka nyckeln. John lämnade luren till Muteru som coolt sa till doktorn att han behåller nycklarna och har doktorn några problem med det så kan han kontakta Muterus advokat.

John fick sig förmodligen en avhyvling i telefon av doktorn för han levde om och skrek och rusade upp till vakterna och beordrade dem att låsa grindarna inifrån!
Vakterna låste grinden så vi satt fast där, ungefär trekvart försenade från den tid vi hade tänkt åka. Jag gick ut och försökte resonera med vakterna som visade sig i det närmaste omutbara: "We are just doing our job!".

Muteru glänste igen och påpekade orimligheten i "detaining foreign citizens" och ringde lite samtal. Till taxiSam sa de att han aldrig mer var välkommen till området, vilket skulle vara tråkigt för honom eftersom han har många kunder där.

Småningom kom en piket med beväpnade proffsvakter och övertygade John och våra vakter att det kunde bli obehagligt för dem om de höll oss inlåsta på området. De låste upp och vi skildes från flera av vakterna som vänner. De bad om ursäkt för att de låst och så. Hade de inte gjort det hade de blivit avskedade på stubben av John så jag klandrar dem inte. John däremot sitter nog risigt till enligt min gissning.

Ja, en sån dag!

Nu sitter vi och väntar på att få gå ombord planet som ska ta oss till London. Skönt att vi kom hit! Spännande in i det sista!

  • Comments(8)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Åsa i Sölvesborg 2009-07-03 12:05

Det var väl klart att det skulle sluta så här! Bra, men inte utan drama! För det är väl så hela den här vistelsen varit, bra men dramatisk på alla vis. 

Men nu är ni hemma och får smälta allt i ert eget hem, med familj och vänner. Och den dramatiska sortin blir en (i efterhand ganska spännande) länk i hela berättelsen om Ambros väg till er familj.

Välkomna hem!

Posted by Susan 2009-07-03 11:08

Härligt att ni snart är hemma igen!

Vilken dramatik på slutet, hade nog inte kunnat hålla mig lugn om vakterna ej skulle släppa iväg oss.

Kram Susan http://mammasusan.blogspot.com/


Posted by Sara A-J 2009-07-03 09:44

Oj, vilken dramatik!

Tänk att ni är på väg hem! Jag visste inte att ni redan var på väg, vad glad jag blir!!

Välkommen hem till Sundsvall!

Kram Sara A-J

Posted by Karin 2009-07-03 01:21

ojojoj vilken cirkus, men nu är ni ju snart hemma:) är är det värmebölja:)
kram

Posted by Carina Englund 2009-07-03 00:19

Helt otroligt!!! Vilken rysare.

Skönt att ni nu är på väg hem... hem till oss.

Jag längtar efter att träffa er alla.

Posted by Monica R 2009-07-02 23:46

men som värsta såpan! glad ni kom iväg till planet..

vilken härlig resa HEM.. alla FYRA:-)

kram Monica R

Posted by Helena 2009-07-02 23:32

VÄLKOMNA HEM!!!!Hoppas ni får en bra resa hem!!! KRAMAR TILLER ALLA!!!

Posted by Svärmor 2009-07-02 23:08

Det här låter nästan som ett avsnitt i en TV-deckare. Tänk vad ni fått utstå. Välkomna hem för här känns det som det är litet enklare i alla fall även om svenska myndigheter inte heller behandlat er så väl alla gånger. Jag längtar så mycket efter dig och resten av din härliga familj.